Dalia Upma | दलिया उपमा रेसिपी
Nutritious and Delicious Dalia Upma
If you're one of those who are trying to put on some muscle, consider including Dalia in your diet as it is a high source of protein. It contains a lot of needed vitamins. Yes, this nutrient-rich food is excellent for boosting muscle growth. Packed with fiber, vitamins, and minerals, Dalia Upma is a wholesome choice for health-conscious individuals. The cracked wheat grains not only contribute to a feeling of fullness but also promote digestive wellness.
Ingredients
- 1 cup Dalia
- 1 finely chopped Onion
- 1 finely chopped Capsicum
- 1 finely chopped Tomato
- ¼ cup green Peas
- ¼ cup finely chopped Carrot
- ¼ cup finely chopped Beans
- 1 green Chili
- 1 teaspoon cumin seeds
- 1 teaspoon red chili powder
- 2 tablespoon cooking oil
- 2 cups water
- Salt to taste
- Heat the oil in a pressure cooker over medium heat to create Dalia.
- When the oil is hot enough, add the cumin seeds and wait for them to crackle.
- Sauté the chopped onion and green chili over medium heat until the onion turns light brown.
- Now add tomato and cook for 2 minutes and then add the rest of the vegetables and cook for 5 minutes.
- To the vegetables, add roasted Dalia. You can add some spices and salt according to your taste. Stir to mix the seasonings evenly.
- Cover the pressure cooker after adding 2 cups of water and giving it a quick spin. After two whistles on medium heat, secure the pressure cooker handle and turn off the heat.
- Let the steam release on its own. When its steam is released open the cooker and add some chopped fresh coriander.
- Now, it’s
ready to serve with curd and coriander chutney.
सामग्री
- 1 कप दलिया
- 1 बारीक कटा प्याज
- 1 शिमला मिर्च बारीक कटी हुई
- 1 टमाटर बारीक कटा हुआ
- ¼ कप हरी मटर
- ¼ कप बारीक कटी गाजर
- ¼ कप बारीक कटी हुई बीन्स
- 1 हरी मिर्च
- 1 चम्मच जीरा
- 1 चम्मच लाल मिर्च पाउडर
- 2 बड़े चम्मच खाना पकाने का तेल
- 2 कप पानी
- नमक स्वाद अनुसार
निर्देश
- दलिया को धीमी आंच पर खुशबू आने और हल्का भूरा होने तक भून लीजिए. फिर इसे एक प्लेट में निकाल कर रख लें.
- दलिया बनाने के लिए एक प्रेशर कुकर में मध्यम आंच पर तेल गर्म करें।
- जब तेल पर्याप्त गर्म हो जाए तो इसमें जीरा डालें और उनके चटकने का इंतजार करें।
- कटे हुए प्याज और हरी मिर्च को मध्यम आंच पर तब तक भूनें जब तक प्याज हल्का भूरा न हो जाए।
- अब टमाटर डालकर 2 मिनट तक पकाएं और फिर बाकी सब्जियां डालकर 5 मिनट तक पकाएं.
- सब्जियों में भूना हुआ दलिया डालें. आप अपने स्वाद के अनुसार कुछ मसाले और नमक मिला सकते हैं. मसालों को समान रूप से मिलाने के लिए चलाएँ।
- 2 कप पानी डालकर प्रेशर कुकर को ढक दीजिए। मध्यम आंच पर दो सीटी आने के बाद आंच बंद कर दें।
- भाप को अपने आप निकलने दें। जब इसकी भाप निकल जाए तो कुकर खोलें और इसमें थोड़ा कटा हुआ ताजा हरा धनिया डालें.
- अब यह दही और धनिये की चटनी के साथ परोसने के लिए तैयार है.
Checkout my Oats Upma Recipe
Delicious 😋
ReplyDeleteGood...... Keep it up
ReplyDeleteReally nutritious 😋.
ReplyDeleteHealthy nd yummy
ReplyDeleteHealthy nd yummy
ReplyDeleteHealthy and yummy dishes and good for kids
ReplyDeleteWonderful lit🔥
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