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Dalia Upma | दलिया उपमा रेसिपी

Nutritious and Delicious Dalia Upma

If you're one of those who are trying to put on some muscle, consider including Dalia in your diet as it is a high source of protein. It contains a lot of needed vitamins. Yes, this nutrient-rich food is excellent for boosting muscle growth. Packed with fiber, vitamins, and minerals, Dalia Upma is a wholesome choice for health-conscious individuals. The cracked wheat grains not only contribute to a feeling of fullness but also promote digestive wellness.

Dalia upma

Ingredients

  • 1 cup Dalia
  • 1  finely chopped Onion
  • 1 finely chopped Capsicum
  • 1 finely chopped Tomato
  • ¼ cup green Peas
  • ¼ cup finely chopped Carrot
  • ¼ cup finely chopped Beans
  • 1 green Chili
  • 1 teaspoon cumin seeds
  • 1 teaspoon red chili powder
  • 2 tablespoon cooking oil
  • 2 cups water
  • Salt to taste

 Instructions 

  1.  Roast Dalia over low heat until fragrant and light brown in color. Then place it on a plate and set it away.
  2. Heat the oil in a pressure cooker over medium heat to create Dalia.
  3. When the oil is hot enough, add the cumin seeds and wait for them to crackle.
  4. Sauté the chopped onion and green chili over medium heat until the onion turns light brown.
  5. Now add tomato and cook for 2 minutes and then add the rest of the vegetables and cook for 5 minutes.
  6. To the vegetables, add roasted Dalia. You can add some spices and salt according to your taste. Stir to mix the seasonings evenly.
  7. Cover the pressure cooker after adding 2 cups of water and giving it a quick spin. After two whistles on medium heat, secure the pressure cooker handle and turn off the heat.
  8. Let the steam release on its own. When its steam is released open the cooker and add some chopped fresh coriander.
  9. Now, it’s ready to serve with curd and coriander chutney.    
हिंदी में पढ़ें
सामग्री 

  •  1 कप दलिया
  • 1 बारीक कटा प्याज
  • 1 शिमला मिर्च बारीक कटी हुई
  • 1 टमाटर बारीक कटा हुआ
  • ¼ कप हरी मटर
  • ¼ कप बारीक कटी गाजर
  • ¼ कप बारीक कटी हुई बीन्स
  • 1 हरी मिर्च
  • 1 चम्मच जीरा
  • 1 चम्मच लाल मिर्च पाउडर
  • 2 बड़े चम्मच खाना पकाने का तेल
  • 2 कप पानी
  • नमक स्वाद अनुसार

 निर्देश 

  1.  दलिया को धीमी आंच पर खुशबू आने और हल्का भूरा होने तक भून लीजिए. फिर इसे एक प्लेट में निकाल कर रख लें.
  2. दलिया बनाने के लिए एक प्रेशर कुकर में मध्यम आंच पर तेल गर्म करें।
  3. जब तेल पर्याप्त गर्म हो जाए तो इसमें जीरा डालें और उनके चटकने का इंतजार करें।
  4. कटे हुए प्याज और हरी मिर्च को मध्यम आंच पर तब तक भूनें जब तक प्याज हल्का भूरा हो जाए।
  5. अब टमाटर डालकर 2 मिनट तक पकाएं और फिर बाकी सब्जियां डालकर 5 मिनट तक पकाएं.
  6. सब्जियों में भूना हुआ दलिया डालें. आप अपने स्वाद के अनुसार कुछ मसाले और नमक मिला सकते हैं. मसालों को समान रूप से मिलाने के लिए चलाएँ।
  7. 2 कप पानी डालकर प्रेशर कुकर को ढक दीजिए। मध्यम आंच पर दो सीटी आने के बाद आंच बंद कर दें।
  8. भाप को अपने आप निकलने दें। जब इसकी भाप निकल जाए तो कुकर खोलें और इसमें थोड़ा कटा हुआ ताजा हरा धनिया डालें.
  9. अब यह दही और धनिये की चटनी के साथ परोसने के लिए तैयार है.
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