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Rava Idli recipe | रवा इडली रेसिपी

A Taste of South India's Delicacy :  Rava Idli

Rava idli, also known as semolina idli or sooji idli, is a popular South Indian dish that is quicker and easier to make than traditional fermented rice and lentil idlis. Rather than a batter made of rice and lentils, rava idli uses semolina (rava) as the primary ingredient. It's a popular breakfast or snack option known for its convenience and delectable flavor.

When making rava idli, semolina and yogurt are blended, then various spices, vegetables, and a leavener such as baking soda or Eno fruit salt are added. Idlis are prepared by steaming the ingredients in idli molds until they are fluffy, spongy, and delicious. Suji idlis are often lighter and easier to cook.

Rava Idli recipe

Ingredients:

  • 1 cup rava
  • 1 cup curd
  • 1 cup finely chopped vegetables (carrots, bell peppers, peas, beans, etc)
  • 1tbsp oil
  • 1 tsp mustard seeds
  • 1 tsp urad dal
  • 1 tsp chana dal
  • 1/2 tsp baking soda ( You can used Eno instead of baking soda)
  • A few curry leaves
  • 2-3 green chilies, finely chopped
  • Salt to taste
  • Water as required

Instructions:

  1. In a pan heat oil and add mustard seeds, once they start crackling, add curry leaves,  urad dal, chana dal, green chilies. Sauté in light flame until the dal turn golden brown. Add all chopped vegetables into it and cook until vegetables become slightly tender.
  2. In a mixing bowl combine rava, cooked vegetable, curd and add water as needed to make it thick better. Mix it well. Let the batter rest for 15-20 mins. 
  3. After 20 mins add baking soda to the batter and give it quick stir.
  4. Grease the idli molds with few drops of oil before using. Pour the better into idli molds.
  5. Steam the idlis into steamer about 15 mins.
  6. When idlis are done. Remove them from molds.
  7. Serve idli hot with sambhar, green chutney or coconut chutney.
रेसिपी हिंदी में 
सामग्री: 
  • 1 कप रवा 
  • 1 कप दही 
  • 1 कप बारीक कटी सब्जियाँ (गाजर, शिमला मिर्च, मटर, बीन्स आदि) 
  • 1 बड़ा चम्मच तेल 
  • 1 छोटा चम्मच सरसों के बीज 
  • 1 छोटा चम्मच उड़द दाल 
  • 1 छोटा चम्मच चना दाल 
  • 1/2 छोटा चम्मच बेकिंग सोडा (बेकिंग सोडा की जगह आप ईनो का इस्तेमाल कर सकते हैं) 
  • कुछ करी पत्ते 
  • 2-3 हरी मिर्च, बारीक कटी हुई 
  • नमक स्वाद अनुसार 
  • आवश्यकतानुसार पानी

 निर्देश: 
  1. एक पैन में तेल गरम करें और उसमें राई डालें, जब राई चटकने लगे तो उसमें करी पत्ता, उड़द दाल, चना दाल, हरी मिर्च डालें। दाल को सुनहरा भूरा होने तक हल्की आंच पर भून लीजिए. इसमें सभी कटी हुई सब्जियां डालें और तब तक पकाएं जब तक सब्जियां हल्की नर्म न हो जाएं.
  2. एक मिक्सिंग बाउल में रवा, पकी हुई सब्जी, दही मिलाएं और इसे गाढ़ा बनाने के लिए आवश्यकतानुसार पानी डालें। इसे अच्छे से मिला लें. इडली बैटर को 15-20 मिनट के लिए अलग रख दें।
  3. 20 मिनट बाद बैटर में बेकिंग सोडा मिलाएं और इसे तेजी से चलाएं.
  4. उपयोग करने से पहले इडली के सांचों को तेल की कुछ बूंदों से चिकना कर लें।
  5. बेहतर को इडली के सांचे में डालें.
  6. इडली को लगभग 15 मिनट तक स्टीमर में पकाएं।
  7. जब इडली पक जाए. उन्हें सांचों से निकालें.
  8. इडली को सांभर, हरी चटनी या नारियल चटनी के साथ गर्मागर्म परोसें.
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