Poha Recipe | पोहा रेसिपी हिंदी
Delicious Poha Recipe: Master the Art of Crafting Flavorful Poha
Poha is a popular breakfast dish in India and other parts of South Asia. It is made from flattened rice flakes that are cooked with vegetables, spices, and peanuts. Poha is a good source of carbohydrates, fiber, and iron, and it is also low in fat. Discover the magic of Poha with our delicious Poha recipe, a beloved Indian breakfast dish that's brimming with flavor and tradition. Learn how to expertly prepare this quick and easy recipe using flattened rice, aromatic spices, and a variety of tempting garnishes. Our step-by-step guide empowers you to create a plate of perfectly cooked Poha that's both comforting and nutritious.
- 2 cups thick poha (Do not use thin poha)
- 1 teaspoon sugar
- ¾ teaspoon salt
- ¼ teaspoon turmeric powder
- 2 tablespoons oil
- 2 tablespoons peanuts
- ¼ teaspoon mustard seeds
- ¼ teaspoon cumin seeds
- 4-5 curry leaves
- 2 finely chopped green chilies
- 1 finely chopped onion
- 1 finely chopped Potato
- ¼ teaspoon turmeric powder
- ¼ teaspoon salt
- A few finely chopped coriander leaves
- ½ lemon
- Heat the oil in a pan over medium heat. Add the peanuts and fry, stirring occasionally, until they are golden brown and crunchy. Remove from the pan and set aside.
- Add potatoes fry until potatoes are cooked. Keep them aside.
- Add the mustard seeds, cumin seeds, and curry leaves to the same pan. Cook, stirring constantly, until the mustard seeds start to pop.
- Add the green chilies and onion to the pan and cook, stirring occasionally, until the onion is softened.
- Add the turmeric powder and salt and cook, stirring constantly, for 1 minute.
- Add the poha, fried peanuts, potatoes and stir to combine. Cover the pan and cook over low heat for 2 minutes, or until the poha is cooked through.
- Add coriander leaves, and lemon juice.
- Serve hot with the mixture and tea.
सामग्री
- 2 कप मोटा पोहा (पतला पोहा न लें)
- 1 चम्मच चीनी
- ¾ चम्मच नमक
- ¼ चम्मच हल्दी पाउडर
- 2 बड़े चम्मच तेल
- 2 बड़े चम्मच मूंगफली
- ¼ चम्मच सरसों के बीज
- ¼ चम्मच जीरा
- 4-5 करी पत्ते
- 2 हरी मिर्च बारीक कटी हुई
- 1 बारीक कटा प्याज
- 1 आलू बारीक कटा हुआ
- ¼ चम्मच हल्दी पाउडर
- ¼ चम्मच नमक
- कुछ बारीक कटी हुई धनिया की पत्तियां
- ½ नींबू
- मध्यम आंच पर एक पैन में तेल गर्म करें। मूंगफली डालें और बीच-बीच में चलाते हुए सुनहरा भूरा और कुरकुरा होने तक भूनें। कढ़ाई से निकालो और साथ में रख दो.
- उसी पैन में आलू डालकर आलू पकने तक भूनिये. उन्हें एक तरफ रख दें.
- उसी पैन में राई, जीरा और करी पत्ता डालें। लगातार चलाते हुए पकाएं, जब तक कि सरसों चटकने न लगे।
- पैन में हरी मिर्च और प्याज डालें और प्याज के नरम होने तक बीच-बीच में चलाते हुए पकाएं। हल्दी पाउडर और नमक डालें और लगातार चलाते हुए 1 मिनट तक पकाएं।
- पोहा, तली हुई मूंगफली, आलू डालें और अच्छे से मिलाएं। पैन को ढकें और धीमी आंच पर 2 मिनट तक या पोहा पकने तक पकाएं।
- अब हरा धनिया और नींबू का रस डालें. मिश्रण और चाय के साथ गरमागरम परोसें।
Such a delicious poha,must try once
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