Header Ads

Poha Recipe | पोहा रेसिपी हिंदी

Delicious Poha Recipe: Master the Art of Crafting Flavorful Poha

Poha is a popular breakfast dish in India and other parts of South Asia. It is made from flattened rice flakes that are cooked with vegetables, spices, and peanuts. Poha is a good source of carbohydrates, fiber, and iron, and it is also low in fat. Discover the magic of Poha with our delicious Poha recipe, a beloved Indian breakfast dish that's brimming with flavor and tradition. Learn how to expertly prepare this quick and easy recipe using flattened rice, aromatic spices, and a variety of tempting garnishes. Our step-by-step guide empowers you to create a plate of perfectly cooked Poha that's both comforting and nutritious.

Poha Recipe
Ingredients 

  • 2 cups thick poha (Do not use thin poha)
  • 1 teaspoon sugar
  • ¾ teaspoon salt
  • ¼ teaspoon turmeric powder
  • 2 tablespoons oil
  • 2 tablespoons peanuts
  •  ¼ teaspoon mustard seeds
  • ¼  teaspoon cumin seeds
  • 4-5 curry leaves
  • 2 finely chopped green chilies
  • 1 finely chopped onion
  • 1 finely chopped Potato
  • ¼ teaspoon turmeric powder
  • ¼ teaspoon salt
  • A few finely chopped coriander leaves
  • ½ lemon

    Instruction
  1. Heat the oil in a pan over medium heat. Add the peanuts and fry, stirring occasionally, until they are golden brown and crunchy. Remove from the pan and set aside.
  2. Add potatoes fry until potatoes are cooked. Keep them aside.
  3. Add the mustard seeds, cumin seeds, and curry leaves to the same pan. Cook, stirring constantly, until the mustard seeds start to pop.
  4. Add the green chilies and onion to the pan and cook, stirring occasionally, until the onion is softened.
  5. Add the turmeric powder and salt and cook, stirring constantly, for 1 minute.
  6. Add the poha, fried peanuts, potatoes and stir to combine. Cover the pan and cook over low heat for 2 minutes, or until the poha is cooked through.
  7. Add coriander leaves, and lemon juice.
  8. Serve hot with the mixture and tea.

सामग्री

  • 2 कप मोटा पोहा (पतला पोहा लें
  • 1 चम्मच चीनी 
  • ¾ चम्मच नमक
  • ¼ चम्मच हल्दी पाउडर 
  • 2 बड़े चम्मच तेल 
  • 2 बड़े चम्मच मूंगफली 
  • ¼ चम्मच सरसों के बीज 
  • ¼ चम्मच जीरा 
  • 4-5 करी पत्ते 
  • 2 हरी मिर्च बारीक कटी हुई 
  • 1 बारीक कटा प्याज 
  • 1 आलू बारीक कटा हुआ
  • ¼ चम्मच हल्दी पाउडर
  • ¼ चम्मच नमक 
  • कुछ बारीक कटी हुई धनिया की पत्तियां 
  • ½ नींबू 

निर्देश

  1. मध्यम आंच पर एक पैन में तेल गर्म करें। मूंगफली डालें और बीच-बीच में चलाते हुए सुनहरा भूरा और कुरकुरा होने तक भूनें। कढ़ाई से निकालो और साथ में रख दो
  2. उसी पैन में आलू डालकर आलू पकने तक भूनिये. उन्हें एक तरफ रख दें
  3. उसी पैन में राई, जीरा और करी पत्ता डालें। लगातार चलाते हुए पकाएं, जब तक कि सरसों चटकने लगे। 
  4. पैन में हरी मिर्च और प्याज डालें और प्याज के नरम होने तक बीच-बीच में चलाते हुए पकाएं। हल्दी पाउडर और नमक डालें और लगातार चलाते हुए 1 मिनट तक पकाएं।
  5. पोहा, तली हुई मूंगफली, आलू डालें और अच्छे से मिलाएं। पैन को ढकें और धीमी आंच पर 2 मिनट तक या पोहा पकने तक पकाएं। 
  6. अब हरा धनिया और नींबू का रस डालें. मिश्रण और चाय के साथ गरमागरम परोसें।

1 comment:

Powered by Blogger.